Η γνώση είναι πάντα το ισχυρό όπλο και η άμυνά μας. Ας δούμε μαζί τι αφορά στο σύνδρομο αυτό και πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.
Ένα άτομο θεωρείται ότι πάσχει από μεταβολικό σύνδρομο όταν έχει τουλάχιστον τρία από τα ακόλουθα πέντε κριτήρια:
1. Κοιλιακή παχυσαρκία: περίμετρος μέσης >102εκ. για τους άντρες και >88εκ. για τιςγυναίκες
2. Αυξημένα τριγλυκερίδια αίματος: ≥150mg/dl.
3. Χαμηλή HDL χοληστερόλη αίματος: <40 mg/dl για τους άντρες και <50 mg/dl για τις γυναίκες
4. Υψηλή αρτηριακή πίεση: ≥130/85mmHg.5. Υψηλή γλυκόζη νηστείας: >100 mg/dl
Ζούμε στην εποχή της ταχύτητας, του άγχους, της καθιστικής ζωής και του υπερκαταναλωτισμού. Αν αποφασίσουμε να αντισταθούμε θα πρέπει να αλλάξουμε τρόπο σκέψης. Δηλαδή θα πρέπει η φιλοσοφία μας για τη ζωή να αλλάξει. Σίγουρα οι παλιές συνήθειες αποχωρίζονται δύσκολα και οι νέες απαιτούν προσπάθεια, θέληση και αποφασιστικότητα.
Όσοι είναι γονείς έχουν και ένα επιπλέον έναυσμα για να αλλάξουν το μοτίβο ζωής τους. Oι γονείς θα πρέπει να είναι το καθημερινό παράδειγμα του κάθε παιδιού και όχι απλά εκείνοι που θα βάζουν κανόνες χωρίς να τους ακολουθούν. Μην ξεχνάμε πως το παχύσαρκο παιδί είναι ο αυριανός ενήλικας που νοσεί.
Η αλλαγή του τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή νοσημάτων όπως τακαρδιαγγειακά και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2. Μία σωστή διατροφή, που θα περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφών στις σωστές ποσότητες, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά όπως επίσης λιπαρά ψάρια, μικρή ποσότητα κόκκινου κρέατος, ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς, σε συνδυασμό με ήπια άσκηση μπορεί να βοηθήσει. Το φαγητό δεν είναι ο πυρήνας της ζωής μας. Είναι απλά το μέσο που μας διατηρεί στη ζωή, μας βοηθάει στη λειτουργία του οργανισμού και την παροχή ενέργειας.
Αυτή η ολιστική προσέγγιση θα πρέπει να περιλαμβάνει την αποχή από το αλκοόλ και το κάπνισμα, που είναι επίσης παράγοντες επιβαρυντικοί για τον οργανισμό.
Ό,τι τρώμε, πίνουμε και κάθε μας ενέργεια αντικατοπτρίζεται άμεσα στο ίδιο μας το σώμα. Η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα πρόωρης γήρανση του οργανισμού.
Όλοι οι άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, έχουν πλέον τα όπλα της επιστήμης για να αμυνθούν στο γήρας. Δεν μπορούν να το απωθήσουν μπορούν όμως να το καθυστερήσουν και να πουν πως θέλουν να γεράσουν αλλά θέλουν να γεράσουν καλά. Αυτή η πάροδος των χρόνων θα πρέπει να μας βρει προετοιμασμένους κατάλληλα να την αντιμετωπίσουμε και όχι να γίνει ξαφνικά αντιληπτή.
Η αντιγήρανση είναι συνώνυμο της πρόληψης και όχι της επιφανειακής αντιμετώπισης του προβλήματος. Σκοπός μας δεν είναι να αντιμετωπίσουμε το εμφανές του προβλήματος (π.χ. ρυτίδες, νόσημα) αλλά την αιτία του. Το γήρας είναι μια πάθηση ,μια χρόνια σιωπηλή φλεγμονή που εξελίσσεται σταδιακά και που όλοι μας πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να επενδύσουμε από νωρίς στην διατήρηση μιας καλής ποιότητας ζωής.
Η αποφυγή του στρες (όσο δύσκολο κι αν ακούγεται), η υγιεινή διατροφή και η άσκηση είναι τα πρώτα «αντιγηραντικά» βήματα που κάνουμε εμείς για την προστασία του οργανισμού μας. Παράγοντες εξωτερικοί που επηρεάζουν άμεσα τον οργανισμό μας και αποτελούν αίτια γήρανσης είναι η ηλιακή ακτινοβολία, το αλκοόλ, το κάπνισμα, η καθιστική ζωή, η κακή διατροφή και ψυχολογία.
Tα γονίδιά μας είναι υπεύθυνα και έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικασία της γήρανσης. Η γενετική κληρονομιά του κάθε ανθρώπου επηρεάζει άμεσα την έναρξη του γήρατος. Το κολλαγόνο και η ελαστίνη μειώνουν τους ρυθμούς λειτουργίας τους και αυτό γίνεται ορατό με την εμφάνιση ρυτίδων και τη μείωση σφριγηλότητας του δέρματος.
Οι γυναίκες, και γιατί όχι και οι άνδρες πλέον, έχουν ξεφύγει από τα στενά πλαίσια μιας απλής περιποίησης και ενυδάτωσης ως ασπίδα προστασίας ενάντια στη γήρανση. Η ολιστική προσέγγιση αυτής της διάβρωσης γίνεται πλέον αντικείμενο της σύγχρονης ιατρικής με βάση την πρόληψη και την προστασία.
Πηγή φωτογραφίας : webmd.com & huffingtonpost.com