Ποια βιταμίνη δεν πρέπει να σας λείπει ποτέ - Regeniatric.gr
Image : depression-guide.com

Ποια βιταμίνη δεν πρέπει να σας λείπει ποτέ

Γράφτηκε από τον  Τρίτη, 21 Ιανουάριος 2014 17:43

Στη σύγχρονη εποχή υπάρχει η αυξανόμενη τάση να αναζητούμε συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες για να βελτιώσουμε την φυσική κατάσταση και την ψυχική μας ισορροπία. Επηρεαζόμενοι πολλές φορές από εξωτερικούς παράγοντες και δεδομένου ότι οι απαιτήσεις της καθημερινότητας συνεχώς αυξάνονται καταλήγουμε στην αγορά ενός πολλά υποσχόμενου πολυβιταμινούχου σκευάσματος χωρίς την απαραίτητη έγκριση του γιατρού μας. O γιατρός είναι αρμόδιος για να μας συμβουλέψει αν κρίνεται πρωτίστως απαραίτητη η χορήγηση βιταμινών και ακολούθως ο τρόπος και η διάρκεια χορήγησης τους.

apple-vitaminsΤι πραγματικά προσφέρουν οι βιταμίνες;

Οι βιταμίνες είναι ουσίες απαραίτητες για τη σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού μας. Χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες (βιταμίνη C και το σύμπλεγμα βιταμινών Β) και τις λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α,D,E,Κ)ι

Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες ( περιέχονται στα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, κρέας, ξηροί καρποί κτλ) αποθηκεύονται στο σώμα για σύντομο χρονικό διάστημα και αποβάλλονται από τα νεφρά. Αντίθετα, οι λιποδιαλυτές βιταμίνες (περιέχονται στα ζωικά λίπη ,φυτικά έλαια, γαλακτομικά, παχιά ψάρια) απορροφώνται από το έντερο μαζί με το λίπος και αποθηκεύονται στο ήπαρ και στους λιπώδεις ιστούς. Πολύ απλά, οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες έχουν ανάγκη να αντικαθίστανται τακτικά σε αντίθεση με τις λιποδιαλυτές βιταμίνες που είναι αποθηκεύσιμες και αποβάλλονται πολύ πιο αργά από τον οργανισμό. Οι τελευταίες, λόγω της μεγάλης παραμονής τους στο σώμα, μπορεί να δημιουργήσουν κίνδυνο τοξικότητας σε περίπτωση υπερκατανάλωσης.

Ποιος ο ρόλος της βιταμίνης D ;

Σημαντική εξέλιξη στον τομέα της πρόληψης διαδραματίζει η βιταμίνη D . Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να συνθέσει το 90% της βιταμίνης D στο δέρμα μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας και λαμβάνει μόνο το 10% μέσω των τροφών (αυγά, γάλα, δημητριακά, λιπαρά ψάρια).

Η επάρκεια της βιταμίνης D αξιολογείται με την μέτρηση της υδροξυλιωμένης μορφής της (25-υδρόξυβιταμίνης-D ή 25-ΟH Vit D) που καθορίζει αξιόπιστα τα επίπεδα της ολικής βιταμίνης D στο αίμα.

Πολλές φορές γίνεται μέτρηση της 1,25-διυδροξυβιταμίνης D ή καλσιτριόλης (βιοδραστική μορφή) που δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο της ολικής βιταμίνης D.

Ο προστατευτικός ρόλος της βιταμίνης D είναι πολλαπλός, και συγκεκριμένα:

- Θωρακίζει τα οστά και προλαμβάνει την οστεοπόρωση, ειδικά στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
- Έχει αντικαρκινική δράση , ειδικά έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου και άλλων κακοηθειών (του ενδομητρίου, του μαστού, του δέρματος, του παγκρέατος, του προστάτη ,του λεμφώματος).
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και την άμυνα του οργανισμού.
- Μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ρευματοειδούς αρθρίτιδας σε γυναίκες.
- Ενισχύει τον μεταβολισμό και συμβάλει στην διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.
- Βοηθάει την νοητική λειτουργία και μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης νευρολογικών νόσων όπως Alzheimer, Parkinson και της πολλαπλής σκλήρυνσης.
- Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και τον πρόωρο θάνατο.

Οι απόψεις διίστανται για την ιδανική τιμή των επιπέδων της 25-ΟΗ Vit D, αλλά ο στόχος είναι να μπορέσουμε να τα διατηρήσουμε πάνω από 50 ngr/ml καθ'όλη την διάρκεια του χρόνου. Aυτό σημαίνει ότι από την στιγμή που λαμβάνεται η βιταμίνη D στην δοσολογία που συστήνει ο γιατρός πρέπει να μετρώνται τα επίπεδά της κάθε 3 μήνες μέχρι την επίτευξη του στόχου. Συστήνεται επίσης να μην λαμβάνονται παράλληλα μεγάλες δόσεις βιταμίνης Α γιατί μειώνει την δράση της βιταμίνης D. Συνεπώς, η διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων ολικής βιταμίνης D στον οργανισμό είναι σημαντική για την πρόληψη πολλών παθολογικών καταστάσεων ,του γήρατος και την βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας.

Υπάρχουν περιπτώσεις που η συμπληρωματική χορήγηση βιταμινών κρίνεται απαραίτητη, όπως για παράδειγμα σε κάποια προβλήματα υγείας, σε χορτοφάγους ή εγκυμονούσες, όπως και στις περιπτώσεις εκείνες που κάποιος δεν τρέφεται σωστά και ισορροπημένα (π.χ. λόγω φόρτου εργασίας). Η δοσολογία και η συχνότητα της λήψης κρίνεται εξατομικευμένα από τον ιατρό συμπεριλαμβανομένης της λήψης ιστορικού, της αντικειμενικής εξέτασης και του εργαστηριακού ελέγχου.

Αν θέλετε να επενδύσετε στην πρόληψη της υγεία σας και την βελτίωση του τρόπου ζωή σας καλό θα είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό πριν την αγορά οποιουδήποτε σκευάσματος και να μην ξεχνάτε «παν μέτρον άριστον».

Πηγή φωτογραφίας : naturallynaturopathy.com

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

© 2014 Regeniatric.gr. Με την επιφύλαξη παντώς νομίμου δικαιώματος.

Powered by Chrisbo.gr